Andrewex Tvärskog Timber AB logotype

Robot blir kronan på verket

Som kronan på verket har nu en robot från ABB tagits i drift i den nya hyvellinjen.

Roboten hjälper till med klosshanteringen i samband med bandning av det hyvlade virke som den nya hyvellinjen producerar.

Tystlåten och noggrann

Initialt var det en del arbete med att kalibrera roboten. Sedan det var klart har vår nya och förhållandevis tystlåtna kollega utfört sina uppgifter med yttersta precision, vilket du kan se på filmen här ovan.

Beslutet att investera i en ny hyvellinje tog vi i maj 2022 och vår nya Waco Gigant-hyvel levererades i september 2023. Då hade redan arbetet med hyvellinjen pågått en tid.

Vår vd Thomas Gustafsson tog då emot hyveln från leverantören Mouldex, och var mycket nöjd:

– Det här är ett jättesprång för oss. Med den nya hyvellinjen kan vi tredubbla produktionen jämfört med tidigare, eller ännu mer. Tidigare behövde vi outsourca mycket av vår hyvling till en extern leverantör, men nu kommer vi att kunna hyvla allt själva i vårt eget hus, sa han då.

När nu hyvellinjen har krönts med den nya roboten, kan Thomas Gustafsson andas ut efter sågverkets största investering någonsin. Totalt har vi investerat cirka 30 miljoner kronor i hyvellinjen.

– Det känns bra att den sista komponenten är på plats. Roboten är ett naturligt led i den effektivisering som krävs för att vi ska behålla vår konkurrenskraft på marknaden, säger Thomas Gustafsson.

Möjligt att hyvla andras virke

När den nya hyvellinjen körs på dagskift kan den nu producera upp till 40 000 kubikmeter hyvlat virke per år.

Huvuddelen, cirka 90 procent, av det som produceras hos oss på sågverket i Tvärskog går på export. En stor del skeppas till vårt dotterbolag i Storbritannien, samt till den amerikanska marknaden.

Men hyvelllinjen, med den nya roboten, erbjuder även kapacitet till ytterligare produktion. 

– Det kommer att finnas kapacitet även till vidareförädling av andras virke i hyveln, framhåller Thomas Gustafsson.